fredag 24 oktober 2008

KARLBERGS SLOTT



Besök i Slottet 20 oktober 2008.


Vi var fem, tidigare grannar på Karlbergsvägen 82, som gjorde ett besök på Karlbergs Slott. Nils-Göran från Karlberg visade oss slottet och berättade dess spännande historia.
Vi började med en lunch på Skolans restaurang.

Karlbergs historia i korthet.
På 1620-talet köpte Riksamiralen Karl Karlsson Gyllenhielm Bolstomta och Lundby gårdar samt Ösby by i Solna och bildade säteriet Karlberg. Han byggde ett stort stenslott i rosa stil med höga renessansgavlar. Han ägde också Sundbyholms slott. Karlbergs slott ägde han till sin död 1650, 76 år gammal.


Gyllenhielm var utomäktenskaplig son till Karl IX, alltså halvbror till Gustav II Adolf. Hans mor var prästdottern Karin Nilsdotter.
Han utbildades till officer i Frankrike och hade höga befattningar i Sveriges krigsmakt. Bland annat deltog han i kriget mot Sigismund i Polen. Där blev han tillfångatagen och gjorde ett flyktförsök efter sex år. Detta medförde att han blev fjättrad i bojor under ytterligare sex år innan han frigavs 1613. Han fick svåra skador under fångenskapens sista sex år.
Slottet var obebott i 19 år efter Gyllenhielms död, men användes för vissa arrangemang. Bl. a gifte sig Karl X Gustav där med Hedvig Eleonora av Holstein.

År 1669 köpte den mäktige Rikskanslern Magnus Gabriel De la Gardie Karlberg av Gyllenhielms arvingar. Han byggde om Karlberg, så att det skulle bli ett av Sveriges praktfullaste slott. Det blev dagens slott, (utom de långa flyglarna på ömse sidor om Slottsflyglarna).
Slottet omgavs av en terrasserad trädgård med dammar, fontäner och skulpturer samt olika slag av byggnader. Han byggde även Slottskyrkan och det finns också mycke stuckatur i slottsrummen. Arkitekt var Jean De la Vallee.

De la Gardie fick ekonomiska svårigheter, så han sålde Karlberg till Gabriel Stenbock, som strax efteråt sålde till Karl XI år 1688. Det lär ha varit Drottningen Ulrika Eleonora d.ä. som påverkade kungen att göra köpet. Det blev kungafamiljens sommarpalats, och Drottningen var trogen gäst där. Det finns en spännande historia om vad som hände i samband med Drottningens död. Hon lär finnas kvar på slottet än och har en del hyss för sig.
Kronprins Karl, senare Karl XII. bodde på Karlberg och hans studerkammare är numera skolchefens arbetsrum. Han fördes också till Karlberg efter sin död.

År 1792 instiftade Gustav III Kungliga Krigsakademien på Karlberg för utbildning till officerare. Då byggdes de två långa flyglarna på ömse sidor om slottsflyglarna. Sedan starten har det årligen utbildats kadetter vid skolan. Den är därmed världens äldsta kadettskola, som fortfarande bedriver sådan verksamhet.
Tack Nils-Göran för en mycket fin och intressant visning.

Nu följer några bilder, som jag tog under visningen.


Efter lunchen stärkte vi oss med en kopp kaffe på en av mässarna.

Slottet sett från bryggan vid Karlbergssjön. Dit anlände gästerna

.

Detta byggde De la Gardie.

Rikssalen, här är Drottning Ulrika Eleonora d.ä. ibland.

.

Stuckatur i taket, här Keruber.

Gyllenhielm.

Ulrika Eleonora med barn, två är änglar (döda)

Spisen i Rikssalen

Norra pelarsaalen, Gustav II Adolf.

Samma sal, Karl XII.

Samma sal, stridsmålningar.

Södra pelarsalen, Marinens sal.

En gammal kakelugn med finsk soldat.


Artillerisalen. Krigsskolans paroller över var sin dörr.


En gammal dorr med vackra beslag

.
Ett beslag i närbild.


Slottskyrkan.

Porten från parken till inre borggården. Kyrkan är i vänstra delen.

Här slutar visningen av Slottet.

Därefter gjorde vi ett besök i Trädgården, tittade på min odlingslott där och hade en pratstund

Slut.

Torsten

.
























.












































































































































































































































Inga kommentarer: